вівторок, 16 листопада 2021 р.

16 листопада - Міжнародний день толерантності

 

«Толерантність» — це термін, котрим позначають доброзичливе або принаймні стримане ставлення до індивідуальних та групових відмінностей. Вона не буває пасивною і передбачає, що ви розумієте відмінності і подекуди навіть не згодні з чиєюсь позицією  чи способом життя, але при цьому свідомо терпимо до них ставитеся. 

Мультфільм про принципи толерантності для перегляду і обговорення з дітьми

Декларацію принципів толерантності було  затверджено 16 листопада 1995 року на генеральній конференції ЮНЕСКО, а також проголошено 16 листопада Міжнародним днем толерантності , який відзначатиметься щорічно. 

          "  1.1. Терпимість означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності. Їй сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Терпимість — це гармонія в різноманітті. Це не тільки моральний обов'язок, а й політична та правова потреба. Терпимість — це чеснота, яка робить можливим досягнення миру і сприяє заміні культури війни культурою світу.


1.2. Терпимість — це не поступка, поблажливість чи потурання. Терпимість — це перш за все активне ставлення, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини. Ні в якому разі терпимість не може служити виправданням зазіхань на ці основні цінності, терпимість повинні проявляти окремі люди, групи і держави.

1.3. Терпимість — це обов'язок сприяти утвердженню прав людини, плюралізму (в тому числі культурного плюралізму), демократії, верховенства права. Терпимість — це поняття, що означає відмову від догматизму, від абсолютизації істини і затверджує норми, встановлені в міжнародних правових актах в області прав людини.

1.4. Прояв терпимості, що співзвучне повазі прав людини, не означає терпимого ставлення до соціальної несправедливості, відмови від своїх або поступки чужим переконанням. Це означає, що кожен є вільним дотримуватися своїх переконань і визнає таке ж право за іншими. Це означає визнання того, що люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, становищем, мовою, поведінкою і цінностям і мають право жити в мирі та зберігати свою індивідуальність. Це також означає, що погляди однієї особи не можуть бути нав'язані іншим. 
                                 "
       -Декларація принципів толерантності ЮНЕСКО; від 16.11.1995

Толерантність є запорукою мирного співіснування в суспільстві при наявності великої кількості різних культур, етнічних груп, релігій та інших відмінностей, які роблять наше життя цікавим та різноманітним. 

Щоб перевірити наскільки терпимо особисто ви ставитеся до відмінностей - пройдіть тест за покликанням :  


суботу, 3 квітня 2021 р.

До уваги учнів, батьків та педагогів!

У зв’язку з погіршенням епідситуації та переходом на дистанційне навчання нагадуємо вам про електронну скриньку довіри, яка діє у нашому закладі – consultant.nvk@gmail.com . Практичний психолог Позняковська Тетяна Іванівна та соціальний педагог Зарічна Альона Юріївна завжди готові вислухати вас та надати консультацію, допомогу, підтримку в режимі онлайн.

вівторок, 30 березня 2021 р.

Безпека дітей в Інтернеті

   Інтернет - один з найкорисніших винаходів людства. Навіть дорослі вже досить розмито памятають життя в "доінтернетну" еру, а більшість дітей шкільного віку взагалі такого не бачили. Це безмежний простір для самовдосконалення - курси, книги, майстер-класи, вебінари. Але разом з тим, це й безмежний простір для розваг, і не завжди ці розваги в межах здорового глузду. Тенденції останніх років показали нам, що треба ретельніше стежити за тим, для чого використовують інтернет наші діти.

 Поспостерігати за школярем слід тоді, коли відбуваються  явні зміни в його поведінці: не властива йому замкнутість, агресивність, заляканість, надмірна обережність. На жаль, не всі діти  одразу діляться  своїми проблемами з батьками, і це теж одна з негативних тенденцій. Перше, що треба зробити до того, як дитина отримає вільний доступ до інтернету - встановити з нею довірливі відносини. Приділяйте  достатньо уваги дитині постійно, навіть якщо вона, на перший погляд, її не потребує. Якщо ви не маєте контакту з дитиною - жодні блокувальники і обмежувачі вам не допоможуть заповнити прогалину. 

Лізти в особистісний простір дитини не найкраща ідея. Та все ж наглядати скільки часу вона проводить у віртуальному світі, які сайти відвідує, з ким спілкується - необхідно. І це не є питання недовіри дітям, це питання навиків медіаграмотності, якими батьки мають володіти самі і навчити дітей. 

 Візьміть собі в помічники програми, які можна встановити на домашній комп’ютер:

 «Adult Blocker»  - не програма, а розширення в браузері «Google Chrome». Цей плагін допомагає заблокувати сайти потенційно небезпечного змісту: сайти порнографічної спрямованості, форуми, сайти, які реагують на «блок-слова». До «блок-слів» можуть належати: «зброя», «самогубство», «вбивство», «наркотики» і т.п. Від цього контенту ваша дитина буде застрахована!

«Child Web Guardian Pro»  ця програма виконує той самий набір функцій, що і попередня, але тут є ще одна корисна функція ‒ контроль часу. Батьки можуть встановити ліміт, наприклад, 2 години на день. Після чого комп’ютер вимкнеться. Можна обирати різні варіанти стандартного графіка, який пропонується програмою, а можна встановити вручну.

«Kids Control 1.6» у цій програмі об’єднані функції обмеження перебування в інтернеті за часом, а також блокування сайтів із забороненим контентом. Примітним в «Kids Control 1.6» є те, що можна контролювати гаджети дітей. Наприклад, встановлювати контроль на планшет або смартфон.

«Кібер Мама»  програма для встановлення графіку роботи за комп’ютером. Дисципліна  фундамент усвідомленості. Якщо у дитини є чіткий графік життя, в якому вона навчається, розвивається, приділяє час спорту та хобі, то навряд чи вона буде занадто довго сидіти в інтернеті. За допомогою програми «Кібер Мама» ви зможете встановити графік роботи за комп’ютером, і підліток буде витрачати певну кількість часу в мережі для підготовки до навчання.

 Більше інформації на дану тему читайте та дивіться за посиланнями: 

Серіал для батьків "Безпека дітей в Інтернеті"  https://osvita.diia.gov.ua/courses/serial-dlya-batkiv-onlayn-bezpeka-ditey

Довідник для батьків та вихователів "Створюємо онлайн-простір разом з дітьми"  https://stop-sexting.in.ua/wp-content/uploads/2020/06/dovidnyk-dlya-batkiv.pdf  

Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства"

 З 25 листопада по 10 грудня включно у Костопільскому НВК пройшла щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

В ході акції педагогами було проведено заходи, спрямовані на розвиток соціальної взаємодії та толерантності, підвищення поінформованості про насильство і протидію йому,  ВІЛ/СНІД та права людини.





















Про булінг вустами підлітків.


Булінг (від англ. Bully – насильник). Погодьтеся, страшно звучить? Але справа навіть не в звучанні, а в тому, що це явище має  надзвичайно негативні наслідки.

Скільки разів життя підлітків було знівечене через те, що «звичайні учні школи» вирішили запостити в свій профіль соціальної мережі смішний контент про однокласника чи «розібратись» після уроків. Щоб дізнатися більше,як почувається дитина, яку цькують у школі, рекомендуємо вам почитати книги :

• «Виставлю тебе на Фейсбук», Катаріна Соломун  , вікова категорія 10+

• «Скелет без шафи», Оксана Лущевська , вікова категорія 9+

• «Помста», Юлія Чернієнко , вікова категорія 12+

Детальніше почитати анотації до книг ви можете за посиланням https://bokmal.com.ua/books/nesterpna-zhorstokist-yunosti-pidlitkovi-knigi-pro-buling/

Де зароджується булінг?

Помилково вважати, що булінг зароджується у школі. Виховання в родині -  ось де може початися повільне, але цілеспрямоване формування характерної поведінки дітей. Часто найближче оточення, навіть не усвідомлюючи наслідків, зводить підґрунтя для майбутньої агресивної поведінки своїх дітей. Аналогічна ситуація й з дитсадочком — це чи не перше місце, де відбувається пряма дитяча взаємодія і виникають конфліктні ситуації, які можуть засіяти перші зерна непорозумінь.

Що ж варто робити?

Вчителям — вчасно реагувати, моніторити ситуації та намагатися не допускати будь-яких проявів словесної, фізичної чи іншої агресії в учнівському колективі. Корисно налагоджувати комунікацію з класними колективами, не відгороджуватися від спілкування. І вразі потреби залучати психологів, соціальних педагогів. Не слід забувати, що й сам вчитель може стати об’єктом булінгу.

Батькам — приділяти більше уваги своїм дітям, не вибудовувати бар’єрів спілкування; поважати особистий простір свого чада, але й не бути байдужими до їхнього життя, особливо в період дорослішання, коли світ сприймається надто гостро. Не ігнорувати тривожні дзвіночки, у вигляді надмірної роздратованості чи, навпаки, апатичності дитини; різкої зміни настрою; небажання відвідувати навчальний заклад; проблем зі здоров’ям, які пояснюються психосоматичним станом. Корисними можуть бути такі собі «книги зустрічей родини», котрі сприяють згуртуванню сім’ї, виробленню родинних традицій, цікавих та корисних спільних звичок.

Одноліткам — не мовчати та не бути глухими до друзів чи знайомих, які опинилися в складних обставинах цькування. Не відмовляти у допомозі та не нехтувати нагодою звернутися по допомогу до дорослих.

Формула «пробачити» чи «перетерпіти» не спрацьовує, адже тривалий булінг небезпечний своїм підступним «ефектом майбутнього», що може призвести до заниженої самооцінки, негативного сприйняття себе, однолітків, довколишнього світу, надмірної стриманості у вираженні почуттів, страху дорослого життя, а отже унеможливить повноцінне включення особистості в соціум.

Часто трапляються випадки, коли агресор не здогадується, що його слова чи дії ранять жертву, і вважає їх «дружніми жартами». Для того , щоб розуміти різницю між першим і другим, та не образити свого друга - пройди тест та дізнайся  «Наскільки ти хороший друг?» https://www.stopbullying.com.ua/test_choice

 

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 Щорічно 1 грудня  відзначають  Всесвітній  день боротьби зі СНІДом.  День, проголошений Всесвітньою організацією здоров’я у 1988 році, відзначається за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. З метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі (ВІЛ/СНІДу) в  Костопільському НВК у цей день організовано перегляд відеороликів «Що таке ВІЛ?», «Діти у школі та ВІЛ» (для учнів 8-11класів) та оформлено інформаційний стенд «Небезпека поряд!».










16 листопада - Міжнародний день толерантності

  «Толерантність» — це термін, котрим позначають доброзичливе або принаймні стримане ставлення до індивідуальних та групових відмінностей....